Οι αγώνες του ΠΑΣ Γιάννινα στο Βαλκανικό κύπελλο
Ο ΠΑΣ Γιάννινα στην 40χρονη πορεία του βρέθηκε για πολλά χρόνια στο επίκεντρο του θαυμασμού της φίλαθλης κοινής γνώμης στην χώρα μας. Για περισσότερο από μια δεκαετία το όμορφο ποδόσφαιρο που έπαιζε τον έκανε να αποκτήσει πολλούς οπαδούς και ακόμη περισσότερους φίλους. Δυστυχώς όμως η σπουδαία απόδοση των παικτών μας, για διάφορους λόγους, δεν συνδυάστηκε και με την κατάκτηση κάποιων τίτλων ούτε και με συμμετοχές στους «μεγάλους» Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Έτσι η ομάδα μας ως μοναδικές Ευρωπαϊκές στιγμές έχει να επιδείξει τις δυο χρονιές που αγωνίσθηκε στο Βαλκανικό κύπελλο στο οποίο μάλιστα μια φορά έφθασε ως τον τελικό…
Αλλά για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή..
Η πρώτη φορά που ο ΠΑΣ Γιάννινα αγωνίσθηκε στο Βαλκανικό κύπελλο ήταν την περίοδο 1978-79.
Η πέμπτη θέση που κατέλαβε η ομάδα μας την προηγούμενη χρονιά (1977-78) στην τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος, της έδωσε και το εισιτήριο συμμετοχής της στο Βαλκανικό κύπελλο.
Η ομάδα μας που είχε τότε προπονητή της τον Αντώνη Γεωργιάδη, κληρώθηκε μαζί με την Αλβανική Partizani Tirane και την Rijeka, ομάδα της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, να συγκροτήσουν τον πρώτο από τους δυο ομίλους.
Οι αγώνες των ομάδων ήταν διπλοί και η ομάδα που θα συγκέντρωνε την υψηλότερη βαθμολογία σε κάθε όμιλο, θα έπαιρνε το εισιτήριο για τον τελικό.
Η αρχή έγινε στις 28/3/1979 όταν στην πόλη μας φιλοξενήθηκε η Αλβανική ομάδα, η οποία έχασε εύκολα με 3-0 από τον ΠΑΣ Γιάννινα, χάρη στα γκολ που σημείωσαν οι Σεϊταρίδης (40΄, 73΄) και Λιάκος (88΄).
Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς έγιναν οι δυο αγώνες του ΠΑΣ Γιάννινα στην Γιουγκοσλαβία και στην Αλβανία και στους οποίους η ομάδα μας γνώρισε την ήττα.
Φωτογραφία της ομάδος του ΠΑΣ Γιάννινα στο γήπεδο της Ριέκκα.
Ο τέταρτος αγώνας, ο επαναληπτικός με την Rijeka στα Γιάννινα, διεξήχθη την επόμενη αγωνιστική περίοδο.
Τότε η νεοσύστατη ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα είχε αρκετές αλλαγές στο δυναμικό της και προπονητής είχε αναλάβει πλέον ο Γ. Γκμοχ. Μάλιστα στο παιγνίδι εκείνο έκανε το ντεμπούτο του με τα χρώματα της ομάδος μας και ο Γιουγκοσλάβος τερματοφύλακας Ντράγκαν Ράντισιτς, που μόλις είχε αποκτηθεί από την FK RAD BEOGRAD.
Η Γιουγκοσλαβική ομάδα, σ΄ εκείνο το παιγνίδι εκμεταλλεύτηκε την ανωτερότητα της και με σκορ 3-1 πήρε τους βαθμούς της νίκης και μαζί την πρώτη θέση στον όμιλο μας.
Έτσι η Rijeka για δεύτερη συνεχόμενη φορά έφθασε στον τελικό του Βαλκανικού κυπέλλου έχοντας σαν αντίπαλο της, όπως και την προηγούμενη χρονιά μια Ρουμανική ομάδα.
Το 1978 αντιμετώπισε την Jiul Petroşani την οποία και νίκησε, ενώ το 1979 αντίπαλος της ήταν η Sportul Studenţesc.
Αυτή τη φορά οι Ρουμάνοι επικράτησαν στις διπλές αναμετρήσεις και κατέκτησαν αυτοί το κύπελλο.
Μια δεκαπενταετία πέρασε για να ξανά αγωνισθεί ο ΠΑΣ Γιάννινα στο Βαλκανικό κύπελλο και αυτό έγινε την περίοδο 1993-94.
Η ομάδα μας που τότε αγωνιζόταν στην Β΄ Εθνική, εκπροσώπησε την χώρα μας στον Ευρωπαϊκό αυτόν θεσμό.
Αρχικά αντιμετώπισε την Αλβανική Besa Kavage την οποία νίκησε και στους δύο αγώνες.
Τα παιγνίδια αυτά έγιναν στην αρχή εκείνης της αγωνιστικής περιόδου και ο ΠΑΣ Γιάννινα με προπονητή τότε τον Ν. Κοκότοβιτς είχε συγκροτήσει μια πολύ ισχυρή ομάδα αφού διέθετε στο δυναμικό του πολλούς και καλούς νεαρούς ποδοσφαιριστές. Μεταξύ αυτών ήταν οι Μουφ, Μιλόγιεβιτς, Μπελλά, Τζούμπα, Τάτσης, Σέμος, Μπλέτσας κ.α.
Η ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα όπως παρατάχθηκε στον αγώνα με την Αλβανική Besa Kavage.
Η ομάδα μας δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα με αντίπαλο την Αλβανική ομάδα και με συνολικό σκορ 5-1 πήρε άνετα το εισιτήριο για τον τελικό. Αντίπαλος μας η Τουρκική Samsunspor.
Τον Μάιο του 1994 έγιναν οι δυο τελικοί, ο πρώτος στην πόλη μας και λίγες μέρες αργότερα ο επαναληπτικός στην Τουρκία.
Η κατάσταση στην ομάδα μας σε σχέση με αυτή που επικρατούσε όταν έγιναν οι αγώνες με αντίπαλο την Besa Kavage είχε αισθητά αλλάξει προς το χειρότερο.
Στον πρώτο αγώνα που έγινε στην πόλη μας ο τότε προπονητής της ομάδος μας Βασίλης Κωνσταντίνου επέλεξε να αγωνισθεί με τους: Κυριακούλη, Μπονόβα, Τσιάβο, Τζούμπα, Οικονόμου, Βότσικα (65΄ Τάτση), Μπλέτσα (77΄ Σκέντο), Μπελλά, Μουφ, Μιλόγιεβιτς και Κακανούλια.
Οι παίκτες της Samsunspor δεν δυσκολεύτηκαν να επικρατήσουν με 0-3 και φυσικά ο επαναληπτικός τελικός που έγινε στην Τουρκία απέκτησε καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα.
Αυτή ήταν και η τελευταία χρονιά που διεξήχθη το Βαλκανικό κύπελλο. Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε τότε στα Βαλκάνια έγινε η αιτία να διακοπεί η διεξαγωγή αυτού του θεσμού και μέχρι σήμερα δεν επαναλήφθηκε ποτέ.
Στις μέρες μας που οι εντάσεις στην χερσόνησο των Βαλκανίων «εξανεμίζονται» και τα πράγματα δείχνουν να ομαλοποιούνται, «κύκλοι» της ΟΥΕΦΑ αρχίζουν πλέον να συζητούν για την επαναλειτουργία του Βαλκανικού κυπέλλου.
Ενός κυπέλλου που μπορεί να μην είχε την αίγλη των υπολοίπων ποδοσφαιρικών Ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά είχε την δική του ιστορία και συνέβαλε να έρθουν πιο κοντά οι λαοί των Βαλκανίων, σε μια «ψυχροπολεμική» εποχή.
Από το 1960 που έγινε για πρώτη φορά το «Βαλκανικό κύπελλο» μέχρι και το 1994 που διεξήχθη για τελευταία φορά οκτώ ελληνικές ομάδες κατάφεραν να φθάσουν στον τελικό.
Αυτές ήταν οι: Ολυμπιακός (1961-62), Παναθηναϊκός (1977-78), Πανιώνιος (1971 και 1986), Ηρακλής (1984-85), ΟΦΗ (1988-89), Εδεσσαϊκός (1992-93), ΠΑΣ Γιάννινα (1993-94) και ΑΕΚ (1966-67).
Οι έξι πρώτες ομάδες κατάφεραν και κατέκτησαν το κύπελλο (ο Πανιώνιος το 1971), ενώ ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που αγωνίσθηκε σε τελικό Βαλκανικού κυπέλλου, αν και εκείνη την περίοδο αγωνιζόταν στην δεύτερη Εθνική.
Στον συγκεντρωτικό πίνακα με τις ομάδες που έχουν κατακτήσει το Βαλκανικό κύπελλο, η χώρα μας βρίσκεται στην δεύτερη θέση με έξι ομάδες πίσω από την Βουλγαρία που ανέδειξε εννέα ομάδες ως νικήτριες του Βαλκανικού κυπέλλου.
Οι αγώνες της ομάδος στο Βαλκανικό κύπελλο:
1978-79
A΄ όμιλος
28/03/1979 ΠΑΣ Γιάννινα – Partizani Tirane (Αλβανία) 3-0
02/05/1979 Rijeka (Γιουγκοσλαβία) – ΠΑΣ Γιάννινα 2-1
16/05/1979 Partizani Tirane – ΠΑΣ Γιάννινα 2-0
19/12/1979 ΠΑΣ Γιάννινα – Rijeka 1-3
1993-94
1ος Γύρος
26/09/1993 Besa Kavage (Αλβανία) – ΠΑΣ Γιάννινα 1-3
13/10/1993 ΠΑΣ Γιάννινα – Besa Kavage 2-0
Τελικός Βαλκανικού κυπέλλου
04/05/1994 ΠΑΣ Γιάννινα – Samsunspor (Τουρκία) 0-3
11/05/1994 Samsunspor – ΠΑΣ Γιάννινα 2-0
Σχόλια
Σχολιάστε