Πατήστε Enter για να δείτε τα αποτελέσματα ή Esc για ακύρωση

Η τραυματική εμπειρία του Λίσα σ’ ένα επεισοδιακό φιλικό πριν από 35 χρόνια

epirotikos_agon.jpgΠριν από περίπου 35 χρόνια, στις 21/6/1972, η αγαπημένη μας ομάδα έδωσε στην Αθήνα ένα «φιλικό» παιγνίδι, που για χρόνια έμεινε χαραγμένο στην μνήμη των φιλάθλων. Δεν ήταν μόνο η ισχύς των αντιπάλων μας (Παναθηναϊκός) που μόλις ένα χρόνο πριν αγωνιζόταν στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και λίγο μετά στο Διηπειρωτικό, ούτε και τα επεισόδια που έγιναν κατά την διάρκεια του παιγνιδιού αλλά κυρίως η πρώτη εμφάνιση του «ομογενή» γκολκίπερ μας, που λίγες ώρες νωρίτερα έφθασε από την μακρινή Αργεντινή για να έχει στην πρώτη του παρουσία στην Ελλάδα μια… τραυματική εμπειρία!!

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
Το πρωτάθλημα της περιόδου 1971-72 έφθανε στο τέλος του και ο Παναθηναϊκός στεφόταν πρωταθλητής Ελλάδος.
Στην Β΄ Εθνική ο ΠΑΣ Γιάννινα έκανε μια μέτρια χρονιά και τερμάτιζε στην 13η θέση της βαθμολογίας.
Βέβαια οι τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος έκρυβαν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον της ομάδος μας.
Οι Παστερνάκης, Γκλασμάνης και Κοντογεωργάκης, που ήρθαν ως «ομογενείς» από την Αργεντινή έδειξαν σπουδαία πράγματα και όλοι περίμεναν ότι και με την προσθήκη και των υπόλοιπων «ομογενών», η ομάδα μας θα παρουσιαζόταν την νέα περίοδο πολύ πιο δυνατή.
Στην πόλη μας βρισκόταν και άλλοι δυο νέοι ποδοσφαιριστές, ο Μοντέζ και ο Αλβαρέζ, ενώ αναμενόταν και ο έκτος της παρέας, ο Εδουάρδο Λίσα.
Όλοι τους Αργεντινοί που ενσωματώθηκαν στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και ειδικότερα στην ομάδα μας, που ακολούθησε και αυτή την τότε μόδα των «ομογενών».
Γιατί δεν ήταν μόνο ο ΠΑΣ Γιάννινα που είχε εντάξει στο δυναμικό του ποδοσφαιριστές από άλλη χώρα, αλλά και πολλές άλλες ελληνικές ομάδες.
Και ο τότε αντίπαλος του σε εκείνο το φιλικό, ο Παναθηναϊκός, είχε τους δικούς του «ομογενείς». Μάλιστα την επόμενη χρονιά στο πρωτάθλημα παρουσιάσθηκε με τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις (Βερόν, Ντεμέλο, Ιράλα και Γραμάχο), μερικοί εκ των οποίων ήρθαν σαν πολύ μεγάλα ονόματα στην χώρα μας.

Η οικονομική δυνατότητα της ομάδος μας τότε δεν επέτρεπε στους ανθρώπους της να επιχειρήσουν ανοίγματα ανάλογα εκείνων του Παναθηναϊκού και άλλων ομάδων και έτσι αρκέστηκαν σε ονόματα «ομογενών», πολύ «μικρότερα» αλλά που όπως αποδείχθηκε αργότερα ικανών να γράψουν ιστορία, πράγμα που δεν τα κατάφεραν τα «μεγαθήρια» που ήρθαν για λογαριασμό των «μεγάλων» ομάδων.

Στις 21 Ιουνίου του 1972 σ΄ ένα φιλικό παιγνίδι στο γήπεδο της «Λεωφόρου Αλεξάνδρας», ο επίδοξος πρωταθλητής Παναθηναϊκός που πριν ένα χρόνο έφθανε στην κορυφή του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αντιμετώπισε τον φιλόδοξο ΠΑΣ Γιάννινα της Β΄ Εθνικής.
Ήταν το πρώτο δυνατό τεστ της ομάδος μας με τους νεοφερμένους ομογενείς στις τάξεις της και ένα πρώτο δείγμα για τις ομάδες των Αθηνών, από τους «εφιάλτες» που θα επακολουθήσουν στο μέλλον εξαιτίας του «Άγιαξ της Ηπείρου».
Ο Αργεντινός τερματοφύλακας που αναμενόταν από τους ανθρώπους του ΠΑΣ Γιάννινα για να συμπληρωθεί η εξάδα των ομογενών, ήρθε ελάχιστες ώρες πριν αρχίσει το φιλικό και από το αεροδρόμιο μεταφέρθηκε απευθείας στο γήπεδο.
Όμως η πρώτη γεύση που πήρε ο Εδουάρδος Λίσα από το Ελληνικό ποδόσφαιρο σίγουρα θα ήταν γι΄ αυτόν μια άσχημη εμπειρία.
Στα επεισόδια που δημιουργήθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο ο «ομογενής» τερματοφύλακας έφυγε από το γήπεδο με σπασμένο χέρι!!

montes-lisa-alvarez-faria.jpg

Ο Λίσα με γύψο στο χέρι (και τσιγαράκι…) λίγες ώρες μετά το τέλος του επεισοδιακού παιγνιδιού, φωτογραφίζεται μαζί με τους Μοντέζ, Αλβαρέζ, έναν δημοσιογράφο και τον Γκόμεζ Ντε Φαρία.

Ο τότε προπονητής της ομάδος μας και δημιουργός του θρυλικού «Άγιαξ της Ηπείρου», Γκόμες Ντε Φαρία στην συνέντευξη που παραχώρησε στη σελίδα του συνδέσμου, μας λέει για εκείνο το επεισόδιο:
«Θυμάμαι ένα φιλικό με τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο. Τότε ο Παναθηναϊκός είχε αγωνισθεί στο Ουέμπλει. Στον αγώνα λοιπόν αγωνίσθηκαν περίπου οι ίδιοι παίχτες που είχαν παίξει με τον AJAX. Το γήπεδο ήταν γεμάτο, δεν έπεφτε καρφίτσα και οι περισσότεροι ήταν Γιαννιώτες. Η δική μας η ομάδα δεν παιζόταν και οι του Παναθηναϊκού θέλανε οπωσδήποτε να κερδίσουν. Δεν μπορούσαν να δεχθούν ότι αυτοί που έπαιξαν στο Ουέμπλει δεν μπορούσαν να κερδίσουν τα Γιάννινα. Έτσι άρχισαν να εκνευρίζονται. Σε κάποια διεκδίκηση της μπάλας ο Ντεμέλο αντάλλαξε κάποιες βρισιές με τον Παστερνάκη. Οι γλώσσες βλέπετε μοιάζουν κι έτσι κατάλαβε ο ένας τι έλεγε ο άλλος. Κι εκεί έγινε χαμός. Μπουνιές, φασαρία, ξύλο με όλους όσους ήταν στον αγωνιστικό χώρο. Ο Κωνσταντίνου έπιασε το χέρι του Λίσα και το χτύπαγε στα κάγκελα κι έτσι του το έσπασε. Ο Λίσα είχε έρθει εκείνη την ημέρα αεροπορικώς από την Αργεντινή. Έφθασε στις τρεις το μεσημέρι και αμέσως πήγαμε και τον πήραμε από το αεροδρόμιο. Στις εννιά το βράδυ της ίδιας μέρας τον βάλαμε κι έπαιξε με τον Π.Α.Ο. και του σπάσανε το χέρι…στον πρώτο του αγώνα στην Ελλάδα.. Μετά ο Λίσα πήγε στο νοσοκομείο να του βάλουν γύψο και έμεινε δυο μήνες έξω από τα γήπεδα. Αργότερα που πήγα στον Παναθηναϊκό και συζήτησα αυτό το γεγονός με τον Βασίλη (Κωνσταντίνου) παραδέχθηκε το λάθος του και ζήτησε συγνώμη».

konstantinou_lisa.jpg

Ο Βασίλης Κωνσταντίνου και ο Εδουάρδος Λίσα. Ο Β. Κωνσταντίνου (Ηπειρώτης στην καταγωγή) πολύ αργότερα εργάσθηκε στον ΠΑΣ Γιάννινα ως προπονητής. Μ΄ αυτόν στον πάγκο η ομάδα μας τελείωσε τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της την περίοδο 1993-94 και υπό την καθοδήγηση του αγωνίσθηκε στον τελικό του Βαλκανικού κυπέλλου.

Σίγουρα ο Εδουάρδος Λίσα θα θυμάται για μια ζωή την πρώτη φορά που υπερασπίσθηκε σε αγώνα την εστία του ΠΑΣ Γιάννινα.
Όπως και εμείς θα θυμόμαστε για πάντα τον ξανθομάλλη ψιλόλιγνο «ομογενή» τερματοφύλακα που εμφανίσθηκε για πρώτη φορά σε εκείνο το παιγνίδι.
Το μεγάλο ταλέντο του που από την πρώτη στιγμή έγινε αντιληπτό, το καθιέρωσε στην συνείδηση όλων των φιλάθλων της ομάδος μας και στο πρόσωπο του όλοι μας αναγνωρίζουμε τον κορυφαίο γκολκίπερ που φόρεσε την φανέλα της ομάδος μας.

lisa.jpg

Το τι ακριβώς όμως έγινε σ΄ εκείνο το «φιλικό» παιγνίδι μπορείτε να το διαβάσετε από το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ηπειρωτικός Αγών», όπως το κάλυψε την επόμενη μέρα του αγώνα ο ανταποκριτής της εφημερίδας:

ΑΘΗΝΑΙ (Του ανταποκριτού μας).
Παρουσία 18.000 περίπου θεατών η ομάς της πόλεως μας ΠΑΣ Γιάννινα παρά το γεγονός ότι επραγματοποίησεν έξοχον εμφάνισιν υπέκυψεν εις το επίδοξον πρωταθλητήν Ελλάδος και περσινόν φιναλίστ κόσμου Παναθηναϊκόν με 3-1.
Έκπληκτοι έμειναν οι παρευρισκόμενοι θεαταί από το θαυμάσιον συγκρότημα του ΠΑΣ Γιάννινα με αποτέλεσμα η συντριπτική πλεοψηφία των θεατών να χαρακτηρίση τούτον ως το καλύτερο επαρχιακό συγκρότημα που διήλθε κατά την εφετινή περίοδο από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο αγών είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός ντέρμπυ. Δυνατός αποφασιστικός και κατά διαστήματα επεισοδειακός. Κράτησε αμείωτον το ενδιαφέρον των φιλάθλων.
Εις το α΄ μέρος το παιγνίδι ήτο αμφίρροπον και με πιο επικίνδυνον τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος εις το 15΄ λεπτόν ήνοιξε το σκορ με ένα εκπληκτικό εις εκτέλεσιν γκολ του Παστερνάκη.
Ευθύς αμέσως ο ΠΑΟ και εις το 17΄ λεπτόν ο Καραμανλής ισοφάρισε με σουτ έξωθεν της μεγάλης περιοχής.
Εις την επανάληψιν ο ΠΑΟ ήλλαξε σχήμα και ο κ. Πούσκας αντικατέστησε τους πέντε αναπληρωματικούς που είχε παρατάξει αρχικώς. Χρησιμοποιώντας την ομάδα του πρωταθλήματος και τον Ντεμέλο.
Εις το β΄ μέρος το παιγνίδι προσέβαλε δραματικήν εξέλιξη και εις το 50΄ ετραυματίσθει ο νέος γκολκίπερ του ΠΑΣ Γιάννινα με απωτέλεσμα να εγκαταλείψη τον αγωνιστικόν χώρο.
Κατόπιν τούτο ο Παναθηναϊκός επωφελήθη της απουσίας αυτού και εις το 65΄ δια του Ελευθεράκη εδιπλασίασε το σκορ.
Το τρίτον τέρμα επέτυχεν και πάλι ο Ελευθεράκης εις το 87΄.

siontis_kouvas.jpg

Οι πρώην συμπαίκτες στον Βύζαντα, Γιώργος Σιόντης και Σάκης Κουβάς, αντίπαλοι τώρα διεκδικούν την μπάλα (Η φωτογραφία είναι από δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρωινός Λόγος»).

Αξίζει να σημειωθεί ότι εις το 49΄ ο διαιτητής διέκοψε τον αγώνα λόγω επεισοδίων. Συγκεκριμένως ο Ντεμέλο ελάκτισεν εν ψυχρώ τον Μοντέζ. Τούτο είχεν ως αποτέλεσμα ο παίκτης του ΠΑΣ Γιάννινα να τραυματισθή.
Άπαντες οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα επραγματοποιήσαν θαυμάσιαν εμφάνησιν. Ιδιαιτέρως ο νεοαποκτηθείς ομογενής γκολκίπερ άφησε τας αρίστας των εντυπώσεων.

Την μεθεπόμενη του αγώνα και ενώ διάφορα πράγματα ακούγονταν για την εξέλιξη και τους υπεύθυνους των επεισοδίων, φιλοξενούνται στις αθλητικές στήλες του «Ηπειρωτικού Αγών» δηλώσεις του κ. Ντε Φαρία για τα λυπηρά γεγονότα που συνέβησαν στο «φιλικό» παιγνίδι:

Ερωτηθείς ο πανάξιος τεχνικός του ΠΑΣ Γιάννινα κ. Αύγουστος Γκόμες ντε Φαρία δια τα αναγραφόμενα αλλαχού ότι κατά την διάρκεια των επεισοδίων «έριχνε λάδι στη φωτιά» απήντησεν, ότι πάντα ταύτα τυγχάνουν αναληθή.
Και συνέχισεν: «Εις το 50΄ ο Ντεμέλλο του Παναθηναϊκού ήτο κάτοχος της σφαίρας και ο Παστερνάκης με προβολή τον ανέκοψε. Ήτο ένα φάουλ από τα οποία συχνά συμβαίνουν εις το ποδόσφαιρο. Ευθύς αμέσως έτρεξεν ο Μοντέζ, ο οποίος στην προσπάθεια του να απομακρύνη τον Ντεμέλλο από τον Παστερνάκη τον απώθησεν με αποτέλεσμα να επέλθη διακοπή.

demelo-montes.jpg

Ο Αρακέν Ντεμέλο και ο Χουάν Μοντέζ

Αμέσως έτρεξα και ομιλών εις την γλώσσα μας ετόνισα τόσον εις τον Ντεμέλλο όσον και εις τον Μοντέζ ότι δεν πρέπει να παίζουν αντιαθλητικά, διότι τυγχάνουν επαγγελματίαι ποδοσφαιρισταί.
Ευθύς αμέσως αντελήφθησαν τον κ. Πούσκας και τον κ. Γαζή να με ωθούν βιαίως προς τα κιγκλιδώματα.
Τότε επενέβη ο Αλβαρέζ και με απομάκρυνεν από αυτούς. Ούτως έχει η βασικήν σκηνή των επεισοδείων».
Εις το σημείο αυτό ο κ. Φαρία μας έδειξεν και μόλωπας εις την αριστεράν του ομοπλάτη.

Τα όσα συνέβησαν στην Αθήνα φυσικά δεν μπόρεσαν να περάσουν απαρατήρητα από τον φίλαθλο και όχι μόνο κόσμο της πόλης μας.
Πολύ περισσότερο που λίγους μήνες πριν η ομάδα του Παναθηναϊκού φιλοξενήθηκε στην πόλη μας και έπαιξε και πάλι με τον ΠΑΣ Γιάννινα ένα φιλικό παιγνίδι, χωρίς φυσικά να συμβεί το παραμικρό.
Και πάλι από την εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών» αντλούμε ένα κείμενο του Γιώργου Κυρκόπουλου που είναι ενδεικτικό του «πνεύματος» που επικρατούσε στην πόλη μας, για τα θλιβερά επεισόδια που συνέβησαν στην «Λεωφόρο» και είχαν σαν αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του Λίσα:

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΥΡΩ ΣΤΑ ΘΛΙΒΕΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ

Η ομάς του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ αποδώσασα «αυτοκρατορικόν» ποδόσφαιρον κυρίως εις το α΄ ημίχρονον, τελικώς ηττήθη από τον Παναθηναϊκόν, αφού κατόρθωσε μάλιστα να προηγηθη εις το σκορ με ένα εκπληκτικόν εις εκτέλεσιν τέρμα του Αλβαρέζ.
Η ήττα όμως των κυανολέυκων παικτών κρίνεται ανενδοιάστως ως πλασματική.
Καθ΄όσον:
Τα διαδραματισθέντα επεισόδια επέδρασαν δυσμενώς εις το ηθικόν – ιδία των ομογενών παικτών, οι οποίοι προ του φάσματος των βίαιων επιθέσεων των αντιπάλων, απέφυγον εις το μετέπειτα διάστημα της αναμέτρησης να έλθουν εις κατά μέτωπον αντιμετώπισιν τούτων.
Υπήρξεν οικτρά η εικών, ως διαβεβαιούν «αυτόπτες και αυτόκοες μάρτυρες», την οποίαν παρουσίασεν το γήπεδον της Λεωφόρου Αλεξάνδρας κατά την διάρκειαν των επεισοδίων. Εικών η οποία εκηλίδωσεν το άθλημα του ποδοσφαίρου και ελύπησεν αφαντάστως τους φιλάθλους των Ιωαννίνων, αναλογιζομένων τούτων την λαμπράν υποδοχή την οποίαν επεφύλαξαν προς τους πρωταθλητάς Ελλάδος, εδώ εις την ιστορικήν Ηπειρωτικήν πρωτεύουσαν την «φημιζομένην» δια την πατροπαράδοτον ηπειρωτικήν φιλοξενίαν.
Διετυπώθησαν υπό μερίδος αθλητικού τύπου της πρωτευούσης, ότι οι παίκται των Ιωαννίνων εκτύπησαν τον κ. Φέρενς Πούσκας προπονητήν του Παναθηναϊκού.
Και ερωτώμεν: «έστω και εάν συνέβη τοιούτον τι, πράγμα το οποίον ουδόλως ηδυνάμεθα να υιοθετήσωμεν, τότε «πως ηδυνήθη ο Μαγυάρος προπονητής» να συνεχίση –κατόπιν της αποχωρήσεως του διαιτητού, διαιτητεύση την συνάντησιν; Ιδού εν μέγα ερώτημα το οποίον ασφαλώς… πιστοποιεί το μέγεθος της επιθέσεως των παικτών μας εναντίον του προπονητού του ΠΑΟ.
Και εάν ακόμη υποτεθή ότι οι ιδικοί μας παίκτες ήρχισαν πρώτοι αυτοί «χειρών αδίκων» έπρεπε οι Παναθηναϊκοί να αναλάβουν σταυροφορίαν προς τερματισμόν των επεισοδίων και ουχί εκτράχυνσιν αυτών.
Διότι πρωταθλητής δεν σημαίνει μόνον προσπάθεια αποκτήσεως βαθμών, αλλά και απόδειξις ηθικής υπεροχής η οποία φαίνεται ελλειπούσα εις τους τριφυλλοφόρους ποδοσφαιριστάς.
Εύγε εις τους Γραμμό και Οικονομόπουλο δια την στάσιν των. Συγχαρητήρια εις τους παίκτας και τον προπονητήν μας κ. Αυγουστίνον Γκομέζ ντε Φαρία δια την μεγαλειώδη εμφανισίν των. Λύπη μεγίστη δια τον Κωνσταντίνου, ο οποίος σημειωτέον, καταγόμενος εκ Πρεμετής Βορείου Ηπείρου εν τούτοις με την εν γένει στάσιν του, «έρριξεν λάδι εις την φωτιά» και… επέτυχε τα επεισόδια να λάβουν τοιάυτην τροπήν ην έλαβον.
Ευχόμεθα του λοιπού να παύσουν τοιαύτα έκτροπα εις βάρος ομάδων υποδεεστέρας κατηγορίας, την ιστορίαν όμως της οποίας ουδ΄ επ΄ ολίγον δύναται να κλονίση.
Τα Γιάννινα θα ανέλθουν οπωσδήποτε εις την Α΄ εθνικήν και τότε θα διδάξωμεν και ποδόσφαιρον, αλλά και το σημαντικώτερον ηθικήν και ανωτερότητα, διότι αθλητής σημαίνει «να δέχεσαι την ήττα όπως και την νίκην» και να μην «απωθείται βιαίως εις τα κιγκλιδώματα του γηπέδου της Λεωφόρου ο νεαποκτηθείς γκολκήπερ των Ιωαννίνων».
ΓΕΩΡΓ. Β. ΚΥΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Η τελευταία παράγραφος του κειμένου του κ. Κυρκόπουλου αποδείχθηκε προφητική, αφού πολύ σύντομα η ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα ανέβηκε στην Α΄ Εθνική και με την παρουσία της, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι δίδαξε ποδόσφαιρο.
Όλη η Ελλάδα τότε θαύμαζε τον «Άγιαξ της Ηπείρου» και αν η ομάδα μας δεν κατάφερε να συνδυάσει το θεαματικό ποδόσφαιρο που έπαιζε και με τίτλους, για ένα μεγάλο ποσοστό ευθύνεται και το ότι οι ομάδες των Αθηνών πάντα είχαν στην διάθεσητους και ορισμένα «βρώμικα» κόλπα που ήταν αδύνατο να αντιμετωπισθούν από τους ανθρώπους του ΠΑΣ Γιάννινα.
Άλλωστε στόχος της ομάδας μας ήταν όχι μόνο να παίξει καλό ποδόσφαιρο αλλά κυρίως να δείξει «ηθικήν και ανωτερότητα, διότι αθλητής σημαίνει «να δέχεσαι την ήττα όπως και την νίκην».

pasgiannina_1972.jpg

Ο ΠΑΣ Γιάννινα όπως κατέβηκε στις 21/6/1972 στο γήπεδο της «Λεωφόρου» για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό. Από αριστερά όρθιοι διακρίνονται οι: Λίσα, Σιόντης, Μάντος, Γραμμενιάτης, Οικονομίδης. Θαυμαστός, Τσουρλίδας και Μπέκας.
Και στην κάτω σειρά και πάλι από αριστερά οι: Φίλιος, Κοντογεωργάκης, Μοντέζ, Αλβαρέζ, Παστερνάκης και Γκλασμάνης.

Σχόλια

Σχολιάστε